Wanneer iemand zich voor het eerst wil laten behandelen met acupunctuur wil men vaak wel weten wat hij of zij ongeveer mag verwachten. Acupunctuur is een manier om met naalden de energetische werking van het lichaam zodanig positief te beïnvloeden dat klachten verdwijnen en balans hersteld wordt.

Intake gesprek

Wanneer u voor de eerste keer komt dan krijgt u voor de behandeling een intake gesprek. In dit gesprek wordt de aard van de klacht(en) besproken. Het gesprek duurt doorgaans 10-15 minuten. Afsluitend zal er een pols- en tongdiagnose plaatsvinden. Dit zijn belangrijke diagnostische middelen in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Op basis van het diagnostsich totaalbeeld zal een strategische aanpak worden opgesteld waarbij specifieke acupunctuurpunten gecombineerd worden tot een formule. Afhankelijk van de aard van de klachten zal er een behandelplan worden opgesteld met een indicatie van de hoeveelheid behandelingen die nodig zijn voor een effectieve aanpak. Doorgaans zijn er 4 tot 6 behandelingen nodig. Acute klachten kunnen met minder behandelingen (soms zelfs een enkele) opgelost worden. Chronische klachten vragen doorgaans meer behandelingen om tot een gewenst effect te komen.

Acupunctuurnaalden

Als u nog nooit een acupunctuurbehandeling heeft gehad dan wordt u desgewenst de procedure van het zetten van de naald getoond. In de praktijk is er veel aandacht voor het zuiver palperen van de acupunctuurpunten. Hierdoor kan de naald pijnloos in de huid worden ingebracht. Na de insertie van de naald wordt deze op diepte gebracht en indien nodig gemanipuleerd. Er kan hierdoor een sterke elektrische sensatie ervaren worden, het zogenoemde DeQi effect. Dit wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunde als teken van herstel gezien. De naalden blijven ongeveer 20-30 minuten zitten. Na de behandeling kunt u vermoeid zijn. Het wordt daarom aangeraden om niet teveel activiteiten te ondernemen zodat het effect van de acupunctuurbehandeling optimaal is.

Aanvullende technieken

Om het effect van de naaldzetting te versterken wordt soms gebruik gemaakt van aanvullende technieken. Dat kan het gebruik van moxa zijn. Bij moxa wordt er warmte aan de behandeling toegevoegd bijvoorbeeld met een moxastick bij de naald of met een Moxalamp op een bepaald gebied waar naalden zijn gezet. Daarnaast kan ook gebruik worden gemaakt van electro-acupunctuur. Hierbij worden met een speciaal hiervoor ontwikkeld apparaat kleine stroomstootjes gestuurd door een gewenst meridiaan traject door middel van aansluiting op de naalden. Daarnaast kan ook (Tuina) massage als aanvullende techniek gebruikt worden. In enkele gevallen kan u worden voorgesteld om ook bepaalde Qi Gong oefeningen te doen.